Reserve deksels Shell Nigeria
3D-printen van verouderde onderdelen bespaart niet alleen in bepaalde situaties kosten; kapitaalintensieve installaties blijven op deze manier langer in bedrijf. Door onderdelen lokaal te 3D-printen, worden bovendien vertragingen in de logistieke keten vermeden. Voor Shell zijn dit goede redenen om de transitie naar digitale magazijnen op te starten. Een real-life praktijkcase van het energieconcern laat de meerwaarde zien.
90% kosten besparing
Het vervangen van deze verouderde onderdelen door 3D-geprinte onderdelen leverde Shell een aanzienlijke kostenbesparing op. Shell schat dat in dit specifieke geval het 3D-printen 90% goedkoper is geweest dan de alternatieve oplossing om de volledige bovenstructuur van de meerboei te vervangen. “En dat is zonder de kosten van het stilleggen van de offshore-installatie. Dat hadden we wel moeten doen als we het hele systeem op zee hadden moeten vervangen”.
Succesvol groot formaat 3D printen toepassen voor reserve onderdelen?
ENLARG3D kreeg de kans om de samen uitgevoerde use case met Shell uitgebreid te beschrijven. Deze use case is onder andere gepubliceerd op de website van 3D Printing Industry